Jokisilta

Jokisilt

Sijainti: Soukaisten kylätien ikivanha holvisilta, joka vie Ihamonojan yli. Paikantamispiste 61º 4,998’ N, 21º 34,548’ E.

Sillan yli on kulkenut sukupolvi toisensa jälkeen jo vuosisatoja, eikä tekijästä eikä tekoajasta ole mitään tietoa. 1900-luvun puolivälissä oli iso sotaharjoitus, jolloin iso tankki ajoi sillan yli sillä seurauksella, että keskeltä siltaa putosi jokeen suuri holvikivi. Silta ei kumminkaan kokonaan luhistunut. Tiekunta kaivoi pinnan auki ja pudonneen kiven tilalle valettiin sementistä täyte ja koko kansikin, ennen kuin mitään vahinkoa pääsi tapahtumaan. 

Koska silta oli kovin kapea, valettiin toiselle puolelle levennys vuonna 1955, ja seuraavana vuonna toiselle puolelle. Tehtiin myös tukevat kaiteet. Tiekunta teki vähällä rahalla mittavan työn, joka kestää vuosisatoja, kunhan tankit eivät tule Soukaisiin.
 
Samaan aikaan kun toista puolta valettiin, oli 3-vuotias Jouko Soukainen isoisänsä kera omine "krääkkeineen" perunannostossa juuri sillan pielessä. Kuinka sattuikaan, piikkiin jäi isotäti Ainan vuosikymmeniä aikaisemmin pudottama kultasormus. Paremman palkan hän sai, kun vieressä ahertava siltatyöporukka.
 
Silta saisi olla vieläkin leveämpi. Paksussa sumussa syksyisenä aamuna toi Heikki Paavola  puimuria Soukaisiin. Juuri siltaa lähestyessään tuli Esa Heinonen vastaan. Salamannopeasti teki Esa päätöksensä ja ohjasi autonsa kaiteen toiselta puolelta parin metrin pudotuksella suoraan jokeen. Joessa oli vettä vain vähän, ja hän selvisi pikkukengissään kuivin jaloin, ja muutenkin ehjin nahoin. Auto vedettiin traktorilla ylös, ja oli se ihan ajettavassa kunnossa. Tämä tapahtui 1980-luvun alussa.
 

Soukaisten silta

Soukaisten Jokisilta 1930-luvun lopulla. Sillalla Jukka Rauha. Taustalla Ruoholan talo.

Jokisilta

Jokisillalla vas. Auli Yrjänen, Päivi Yrjänen ja Marjut Vuori vuonna 1950.

Kuvat: Eeva Yrjäsen kokoelmista

Leo Soukainen